Skip to main content

Start voetbal seizoen


Zorg voor een sterke core (rompstabiliteit)
Dit is een belangrijke factor bij het voorkomen van blessures tijdens het voetballen. De romp (buik,rug en billen) zijn het centrum van je lichaam. De romp vangt tijdens het voetballen veel krachten op, mocht de rompstabiliteit niet voldoende zijn om deze krachten op te vangen, dan moeten andere gewrichten en spieren dit over nemen. Hierdoor is de kans op overbelasting van met namen de spieren groter. Het is dus belangrijk dat de rompstabiliteit goed is zodat de krachten hier deels mee kunnen worden opgevangen, zodat de dijbeen spieren, hamstrings en spieren in de liesregio worden ontlast. Op de YouTube pagina waarvan de link hieronder te vinden is staan een aantal goede oefeningen die je thuis gemakkelijk kan doen om de rompstabiliteit te verbeteren. Mocht dit niet uitdagend genoeg zijn, zijn er op YouTube genoeg filmpjes te vinden met zwaardere rompstabiliteitsoefeningen.

Link: https://www.youtube.com/playlist?list=PLez_pjJtnSuVNh6xXbc7Sx_aMFU9Hh4kA

Neem pijnsignalen serieus
Pijn is namelijk één van de signaal die het lichaam geeft wanneer er sprake is van weefselschade, vooral in het begin van het seizoen wanneer je na een periode van rust ineens meer gaat belasten kan deze belasting groter zijn dan het lichaam aan kan. In dit geval zal het lichaam signalen afgeven in de vorm van pijn, dit betekend dus dat het belangrijk is hier goed naar te luisteren. Mocht je dit negeren is de kans groot dat de pijn heviger wordt en dat de weefselschade toeneemt, uiteindelijk zullen de klachten hierdoor langer duren of zelfs chronisch kunnen worden. Het kan soms lastig zijn om in te schatten of het wel of niet verstandig is om te gaan belasten. Mocht dit zo zijn, zijn wij altijd bereikbaar om hier advies over te geven.

Geef (oude) blessures de tijd om te herstellen
Is er toch sprake van weefselschade, geeft dit dan voldoende rust. Wanneer je dit niet doet is de kans groot dat de klachten erger worden en het herstel uiteindelijk langer duurt. De periode van rust hangt af van de ernst van weefselschade, hierbij is pijn ook weer een belangrijk signaal, luister dus goed naar het lichaam.

Draag voetbalschoenen van goede kwaliteit en stem dit af met de ondergrond (natuurgras, kunstgras, zaal)
Zorg dat je het juiste schoeisel draagt dat past bij de ondergrond waar je op speelt. De vorm en lengte van de noppen zijn verschillend en zo ontwikkelt dat je per type ondergrond de juiste mate van grip en beweeglijkheid hebt. Bij verkeerd schoeisel is de kans groter dat dit niet goed op elkaar is afgestemd en hierdoor de kans op blessures wordt vergroot.

Doe een goede warming up
Een goede warming up is gedurende het gehele seizoen belangrijk. De warming up zorgt er zoals de naam al zegt dat het lichaam klaar wordt gestoomd voor de activiteit die komen gaat. De energiesystemen van het lichaam worden geactiveerd en ook de zenuwgeleidingssnelheid neemt toe. Wanneer spieren goed doorbloed (warm) zijn, zijn ze minder kwetsbaar voor blessures dan wanneer ze nog koud zijn. Ook zorgt een warming up er voor dat de stofwisseling wordt versneld waardoor de spieren sneller zijn voorzien van zuurstof en energie die ze nodig hebben, hierdoor produceren ze minder afvalstoffen. Het resultaat daarvan is een verbetering van je sportprestatie en vermindering van spierpijn. Dit laatste kan ook nog worden verminderd door het doen van een cooling down, nu weet ik uit ervaring dat dit in de voetbalwereld weinig gebeurd en je er na een training/wedstrijd niet veel zin in hebt, toch is het vooral bij de start van het voetbalseizoen een goede manier om de spierpijn die komen gaat te verminderen.

Ik hoop dat je middels deze tips fit en voorbereid aan het nieuwe voetbalseizoen kan beginnen en dit gedurende het seizoen uiteraard ook kan blijven. Bovenstaande tips zijn gedurende het gehele seizoen belangrijk om op te blijven letten. Mocht je ondanks deze tips toch een blessure op lopen of gewoon nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met ons via onderstaande gegevens.

Fysiotherapie de Vries
Tel: 0345-642618
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres: kerkweg 45a, 4121 KR Everdingen

 

Voetbal, Voetbalblessure, Warming-up